Hoppa till sidans innehåll

Genomförandefaser


Planering och genomförandet av ett större arrangemang spänner normalt lågintensivt över två-tre år och kan delas in i tre faser, en grön, en gul och en röd fas.

GRÖN FAS: omfattar långsiktig planering av kartor, tävlingsområden och arrangemangsansökningar (2-3 år innan). Här arbetar vi med

Kartor, mark och jaktfrågor 

Framtagning och underhåll av orienteringskartor. Frölunda OL är tillsammans med de flesta andra klubbarna i regionen med i GKR – Göteborgskartor. GKR äger och underhåller flertalet av de kartor som används i regionen. Kartorna ritas av ett antal professionella kartritare i samarbete med ideella krafter som tar sig an att rita kartdelar och framförallt skolkartor. GKR och GOF sponsrar de som vill gå kartritarutbildning. Frölunda OL:s representanter i GKR är Magne H, Lennart V och Jonas J. Orienteringen är naturligtvis beroende av att våra kartor ritas och underhålls, och kartritningen i sig är en egen hobby för hugade friluftsmänniskor som gillar kartor och att vara ute. Det finns utrymme för fler både professionella och ideella kartritare och förbundet sponsrar utbildningen om man är intresserad. Läs mer om Göteborgskartor här: http://www.gkr.se/

Tävlingsplanering

Distriktets värdetävlingar planeras av Tekniska kommittén (TK) inom Göteborgs Orienteringsförbund (GOF) i samarbete med GOF arrangemang. Det är samarbetsförening mellan klubbarna för de större tävlingarna typ SM, VM, Oringen, 10-mila etc. Värdetävlingar planeras typiskt 3-5 år i förväg. Frölunda OL har representanter i både GOF och GOF-arrangemang.

Nationella tävlingar (oftast långdistans eller medeldistans, men det kan även vara natt eller sprint) ansöks hos GOF:s TK av respektive klubb ungefär 1.5 år innan tävlingen är tänkt att ges. Inom Frölunda OL finns funktionsgruppen FOL.ARR.ORG, som planerar och ansöker om våra tävlingar. Denna funktionsgrupp har möten ca tre gånger om året och består av ett dussintal Frölunda OLare. Sammankallande för FOL.ARR.ORG är Peter H.

Banläggare och tävlingsledare

För att få lägga banor till värde- och nationella tävlingar krävs banläggarkort, dvs utbildning. Frölunda OL har ett halvdussin medlemmar med banläggarkort och lika många under utveckling. Banläggning är som kartritningen en egen hobby för orienterare som inte nödvändigtvis elitsatsar, eller inte alls. Klubben sponsrar även denna utbildning för hugade. Göteborgsdistriktet samordnar sina utbildningar med västgötadistriktet och i januari-februari anordnas en utbildningshelg med en mängd olika kurser parallellt för banläggare, tävlingsledare, ungdomsledare, tränare etc.

GUL FAS: bemanning av arrangemangen med huvudfunktionärer: banläggare och tävlingsledare (1-2 år innan). Här arbetar vi med

Principen inom FOL är att arrangemangen är en viktig del av det sociala umgänget som vi alla värderar högt. Vi jobbar för ökad trevnad, bredd och kompetens och därför engagerar vi 2-3 personer på varje funktion. Det är roligare och blir mindre tungt.

Huvudfunktionärer för en tävling tillfrågas 1-1,5 år innan tävling av FOL.ARR.ORG. Det är funktionärer inom TL – Tävlingsledning, TA – Tävlingsadministration, BAN – Banläggning, PR och ARENA/SER – Service.

RÖD FAS: genomförande (sista kvartalet). Här arbetar vi med

Bemanning av samtliga funktionärsposter blir klar. Allehanda praktiska förberedelser görs, alltifrån att bygga arena till att sortera kartor och baka kakor. På tävlingsdagen är det upp till bevis om allt ska fungera som tänkt. Det är kul och jobbigt samtidigt och en häftig upplevelse att vara en del i en så väl fungerande organisation där ingen tvekar att ge den som behöver ett handtag.

Efter tävlingens slut rivs det som byggts upp och området som används återfår sitt ursprungliga utseende - en ofta mycket vackert och lite avsides belägen plats man lägger på minnet för att besöka igen.

Uppdaterad: 18 NOV 2015 00:09
Följ oss pa facebook

 

Instagram Frölunda OL

 

 

Alltid lika aktuellt

När skjuts det på Sisjöns skjutfält? Kolla försvarets hemsida innan du springer.

 

 

FOLs nybörjarkurs för ungdomar 2020

 

10mila 2020

Klubbens spinningpass 

Talangligan

 

 

 

 

 Göteborgskartors logga

Nybörjare


 

Hyra klubbstugan?


 

Sponsorer mm:

JULA_logga
  
SportSpec logo
  
SM Sport
   
 Ullmax logga

 

 

sponsorhuset-1

Min Friskvård

Postadress:
Frölunda OL - Orientering
Thomas Borne, Toppvägen 2
42166 Västra Frölunda

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link