Hoppa till sidans innehåll

Vilken nivå är jag på?


Här följer några utdrag av textstycken från Svenska orienteringsförbundet som beskriver vilka kunskaper och färdigheter som en orienterare behöver för att klara av de olika nivåerna.
 
Den gröna nivån är det första steget i trappan. Här läggs grunden för orienteringskunnandet. Det viktiga på den här nivån är att få en förståelse för vad en karta är och vilka de vanligaste färgerna och karttecknen är. På den gröna nivån ska man också klara av ledstångsorientering och att byta ledstång både vid kontrollen och på sträckan mellan kontroller. Att passa kartan är en annan viktig kunskap på den gröna nivån. Här är ett exempel på en grön bana.

Det andra steget i trappan är vit nivå. Här fortsätter man att träna på ledstångsorientering. Ledstängerna är dock lite svårare och kanske lite mindre tydliga. Kontrollerna kan ibland sitta vid sidan av ledstången, så det gäller att träna på att ha framförhållning i orienteringen. På den vita nivån kommer man också att träna på de första vägvalsproblemen och man kommer att träna på att gena och snedda över öppen mark. Här är ett exempel på en vit bana.

På det tredje steget i trappan, gul nivå kommer man att träna på lite svårare vägvalsproblem. Nu är det inte bara ledstränger att ta hänsyn till utan man får också träna på att gena kortare sträckor genom skogen, hela tiden med säkra uppfångare. För att kunna gena genom skogen behöver man träna på de karttecken som visar framkomlighet och sikt. På den gula nivån tränar man också på enkel kurvbildsorientering, vad är upp, vad är ner och var är högsta punkten. Kontrollerna sitter också lite längre från ledstången och det är inte säkert att man ser dem därifrån. Här är ett exempel på en gul bana.

Det fjärde steget i trappan är orange/röd nivå. På den här nivån tränar man på att lämna ledstängerna för att istället använda andra terrängföremål för att orientera. Det kan till exempel vara tydliga höjder och sankmarker. Ibland orienterar man mot en höjd, ibland springer man utmed en höjd. Det blir då en form av ledstång. Det blir allt viktigare att kunna läsa och förstå höjdkurvor. Det är viktigt att förstå och använda sig av tekniker som förenkla, förlänga och generalisera. När man orienterar på den här nivån har man i princip lärt sig använda alla typer av verktyg. På de kommande två stegen utför man samma sak fast i svårare miljö. Här är ett exempel på en orange/röd bana.

Violett nivå är det femte och näst sista steget i trappan. Jämfört med de tidigare nivåerna ställs det nu större krav på att orientera med framförhållning. Det gäller att planera sträckorna och hur man på bästa sätt läser orienteringsproblemet. Det gäller att avväga snabbhet kontra säkerhet. Ett nytt moment på den här nivån är att orientera på skrå, det vill säga i en sluttning. Kontrolltagningen kan ske utan någon uppfångare och terrängen kan ibland vara detaljfattig. Därför är det viktigt att kunna hålla en riktning och bedöma avstånd. Eftersom man kan ställas inför alla tidigare orienteringsproblem gäller det att kunna anpassa tekniken efter terrängtyp och svårighet. Här är ett exempel på en violett bana.

Blå/svart nivå är det sjätte och sista steget i trappan och nu kan man möta alla tänkbara svårigheter och orienteringsproblem. Man ska vara beredd på att kunna lösa orienteringsproblem i alla tänkbara situationer. Det kan vara allt från mycket detaljrik terräng till detaljfattig terräng. Det kan vara starkt kuperat och på så sätt fysiskt krävande. Många gånger ställs man inför komplicerade vägvalsproblem med många olika faktorer att ta hänsyn till. Det gäller att behärska olika kartor och terrängtyper, både i det egna landet men också i andra delar av världen. Här är ett exempel på en blå/svart bana.
 
 
Uppdaterad: 13 MAR 2017 20:54
Skribent: Jonas Jerlin
Följ oss pa facebook

  Instagram Frölunda OL

Alltid lika aktuellt

När skjuts det på Sisjöns skjutfält? Kolla försvarets hemsida innan du springer.

 

25manna

FOLs poängpromenader hösten 2018

 Nybörjare_1

GOFs ungdomsträningar 13-16 år

Talangligan

 

 

 

 

 


 

Hyra klubbstugan?


 

Sponsorer mm:

coop

JULA_logga
  
SportSpec logo
  
SM Sport
   
 
 Ullmax logga

 

 

sponsorhuset-1

Min Friskvård

Postadress:
Frölunda OL - Orientering
Thomas Borne, Toppvägen 2
42166 Västra Frölunda

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link